Rocarta-online

Litoralul Marii Negre


[Cuprins]

Date generale

Plaja pe litoral

Fasiea litorala cuprinsa intre Capul Midia si granita cu Bulgaria in lungime de 70 Km; concentreaza peste 40% din baza turistica a Romaniei si din totalul incasarilor valutare turistice. Dezvoltarea turistica a litoralului a avut la baza un bogat si valoros fond turistic natural si cultural-istoric. Regimul climatic ofera conditii bune pentru odihna, agrement si recreere: temperatura aerului are valori medii anuale de peste 11gC, cu o medie a lunii iulie de 22gC si a lunii ianuarie de 0,2gC (Mangalia este singura localitate din tara cu temperatura medie pozitiva iarna), cu primaveri timpurii si cu toamne lungi si calde; nebulozitate redusa vara (3 zecimi medie lunara), durata mare de stralucire a soarelui (10-12 ore pe zi- in medie 25 de zile pe luna), precipitatii reduse (380 mm media anuala), rare si de scurta durata vara,toate acestea fac din climatul litoralului o componenta naturala de prim ordin pentru turismul. De asemenea, nisipul foarte fin, plaje cu panta lina de imersiune si cu latimi ce variaza intre 50 si 400m la Mamaia si 50-200 m in rest constituie conditii optime pentru bai de soare, baie si inot. La Mangalia s-au realizat, prin indiguiri si innisipari, cateva plaje artificiale care totalizeaza peste 20 ha; lipsa mareelor creeaza posibilitatea utilizarii neintrerupte a plajelor.

Conditii de tratament

Apa de mare, prin salinitatea ei nu prea ridicata (16-18 mg\l), raspandita in aer sub forma de particule extrem de fine provenite din spargerea valurilor si care contin clorura de sodiu, clorura de calciu, bromura de potasiu, clorura de magneziu, iod, siliciu, fier etc., prin inhalarea acestor particule mineralizeaza organismul si intensifica activitatile acestuia. Aerul marin litoral contine ozon in cantitati mari, avand o actiune antiseptica si stimuland nutritia. De asemenea, apele minerale din izvoare si din lacurile din zona litoralului au certe valori terapeutice, fiind apreciate din ce in ce mai mult. Astfel, izvoarele sulfuroase din imprejurimile Mangaliei, cu temperaturi de 26-28gC, sunt folosite cu rezultate foarte bune in tratarea reumatismelor, afectiunilor ginecologice si ale aparatului respirator, iar in cura interna a colitei si dischinezei biliare; surse minerale au fost descoperite in ultima perioada si folosite in aria depozitului de turba situat intre Saturn si Venus. Namolurile terapeutice se inscriu si ele ca importantifactori naturali de cura, tratamente cu namol de Techirghiol, de exemplu, fiind bine cunoscute si frecvent aplicate, ca si cele cu namol de turba din zona Mangaliei.

Turism

Si potentialul turistic socio-cultural este deosebit de bogat si de variat, fiind reprezentat de o retea deasa de muzee, de vestigii arheologice si de ruine antice, de monumente istorice si de arhitectura deosebit de valoroase etc. Intre lacul Tatlageac si orasul Mangalia a fost construita o salba de statiuni, legate intre ele prin spatii verzi sau naturale, fiecare statiune prezentand particularitati arhitecturale si de inflastructura. Vezi Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn, Eforie, Costinesti, Techirghiol, Mamaia, Mangalia, Marea Neagra, Judetul Constanta, Judetul Tulcea si Dobrogea!

Domenii


Click here to access the EduSoft website